Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2024 - 09:40Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2024 - 09:40
  • Genrebild på gäss från Pixabay.

Mariehamn ansöker om skyddsjakt på gäss – “Vi försöker vara proaktiva”

Mariehamns stad har ansökt hos landskapsregeringen om tillstånd för skyddsjakt på gäss.

Områdena där skyddsjakten till största delen skulle bedrivas är Backeberg sportfält, Nabbens badplats, Mariebads badstrand, Baltic friidrottsarena och området vid den nya dagvattendammen vid museet.  
Orsaken att ansökan görs nu är att man vill ha ett beslut om skyddsjakten innan sommaren.  
– Det är viktigt att stränderna och sportfälten är i skick och fria från gåsspillning innan högsäsongen för bad och sportevenemang, säger stadens miljösamordnare Ulf Simolin. Förra sommaren tvingades flera badstränder att stänga i perioder på grund av för höga bakteriehalter i vattnet som en följd av gässen. 
Om skyddsjakten beviljas betyder det automatiskt inte att den blir av. Planen är att följa med läget med gässen i staden och sedan fatta beslut. Som Ålands Radio tidigare berättat har Mariehamns stad under de senaste veckorna vidtagit åtgärder mot gässen och gjort försök att skrämma dem med en uppstoppad räv. 
Ett arbete man också fortsätter med.  
– Ansökan om skyddsjakt är en förberedelse, vi försöker vara proaktiva, säger Ulf Simolin.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »