Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 maj, 2024 - 13:44Uppdaterad: fredag, 3 maj, 2024 - 13:44
  • Havsörn. Bild: Hasse Persson-Bru.

Jaktministern öppnar för utökad skyddsjakt på havsörn: “Lite kontroversiellt men ålänningarna uppskattar det”

Maximalt sex havsörnar får i år skjutas vid Lågskär för att skydda ejderkolonin. Visar det sig att konceptet har önskad effekt kan skyddsjakt i framtiden komma att tillåtas på andra håll på Åland, uppger jaktminister Jesper Josefsson (C).   

– Det är väl lite småkontroversiellt att bedriva jakt på örn, men ålänningarna uppskattar det för vi har väldigt mycket örn på Åland och anledningen till jakten är inte att skjuta örn utan att skydda ejdern, säger han.   

Fjolårets skyddsjaktsbeslut fördömdes av miljöorganisationerna Birdlife Finland och Finlands naturskyddsförbund som lämnade in överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen. Ärendet är ännu inte avgjort. De menar att det inte finns några vetenskapliga bevis på att skyddsjakten faktiskt hjälper ejderstammen, något Josefsson menar att man kan få svar på just genom att tillåta det.  

– I tillståndet står det också att allt ska dokumenteras noga och informeras till Miljöbyrån som följer upp det. Förhoppningen är att vi inte ska behöva föra skyddsjakt år efter år utan att örnen ska börja lära sig att undvika området, säger han.  

Det är landskapets enhet för jakt och viltvård som utför och ansvarar för skyddsjakten.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »